Според китайския календар, 2024 година е годината на Дракона. А

...
 Според китайския календар, 2024 година е годината на Дракона. А
Коментари Харесай

„Личностите“ с Кристина Газиева: Уан Мин - лицето на Китай в България

 

Според китайския календар, 2024 година е годината на Дракона. А той символизира мощ, достойнство, чест, шанс и триумф в обичайна китайска просвета. И в България се приготвят редица начинания, свързани с посрещането на Китайската Нова година, която настава на 10 февруари. За всичко това в споделя госпожа Уан Мин - краткотрайно изпълняващ дипломат на Китай в България.

Снимка: bTV

Уан Мин заема длъжността от декември предходната година, след завършилия мандат на Негово превъзходителство Дун Сяодзюн.

Преди това Мин е заемала разнообразни управителни длъжности към Министерството на външните работи на Китай. Била е на задача в китайското посолства в Индия, както и в консулството на Китай в Ню Йорк. Омъжена, има една щерка.

Г - жо Уан Мин , благодаря ви , че ни приехте в посолството на Китай в България . Предстоят хубави събития тази година навършва се 75 години от установяването на дипломатическите връзки сред Китай и България . А скоро следва и Китайската нова година . За това ще си приказваме след малко , само че първо…любопитно ми е да ви разпитам за престоя Ви в България . Дошли сте за пръв път през септември предходната година , нали по този начин ?

Да.

Разкажете ми , кое беше първото нещо , което ви впечатли в България , когато дойдохте за пръв път ?

Когато дойдох в България, първото нещо, което ме впечатли, беше гостоприемството на българите. Аз не мога да приказвам български, само че когато отида на пазар, българите постоянно ми оферират помощ, като ме заговарят на британски. Това е доста впечатляващо и благо. Също и когато изляза на разходка в планината, локалните хора ми се усмихват и ме поздравяват, макар че не се познаваме. Това в действителност стопля сърцето ми.

Знаехте ли нещо за България преди да дойдете тук ?

Снимка: bTV

Да, знаех, че България е земята на розите и родната страна на киселото мляко. И, несъмнено, България е втората страна в света, която признава и открива дипломатически връзки с Китайската национална република. А този факт ни кара нас, китайците, да ви считаме за доста непосредствен народ.

Имахте ли към този момент опцията да посетите и други български градове ?

Да, макар че съм в България едвам от пет месеца, към този момент съумях да посетя Пловдив, Велико Търново, Добрич и Велинград. Мисля, че всеки град е неповторим и се надявам да съумея да посетя още доста български райони по време на престоя ми тук.

Пренасят пациент от леглото му до инвалидната количка

А успяхте ли да опитате и българската кухня ? Имате ли си обичано ядене ?

О, несъмнено.  Много одобрявам българската кухня. Опитвала съм шкембе супа, шопска салата, баница, балканска скара. И всички те са доста вкусни. Но шопската салата ми е обичана и се пробвам да си я направя сама и у дома.

А по какъв начин бихте описали българския народ ? Какви хора сме през Вашите очи ?

Снимка: bTV

Тук мога да употребявам три думи. Първата е -  всеобхващащ. Различни етнически групи и религии живеят в естетика и се приобщават едни други. Това прави България както отлична туристическа дестинация, по този начин и привлекателно място за вложения и търговия. Второ – вие сте корав народ. Въпреки страданията и робството в историята обратно, България е съумяла да запази своя език и книжовност и това е нещо, с което би трябвало доста да се гордеете. Това нямаше да е допустимо без непоклатимия ви дух – нещо, което чувствам, че имате и през днешния ден. Трето, вие сте амбициозни. Българското държавно управление взе участие интензивно в районните и интернационалните каузи и играе все по-важна роля. Българските учени, актьори и спортисти печелят от ден на ден награди и оценки от всевъзможни интернационалните надпревари. Разбира се, три думи са малко, с цел да мога да опиша българския народ. Бих ви описала още откровени, другарски настроени и жадни за познания.

Ниската раждаемост, COVID-19, младежката безработица и още доста фактори способстват за това

Кажете ни , какво най - доста Ви липсва от Китай , до момента в който живеете тук или в друга непозната страна ?

Освен моето семейство, приятелите ми и красивата природа, почтено казано ми липсва и мобилното заплащане в Китай, тъй като е много комфортно. Когато пазарувате, можете да плащате с мобилен телефон или даже с лицево различаване. Не е належащо да носите пари или карта, даже и в най-млаките магазини. Липсва ми и китайската високоскоростна железница. Отнема по-малко от 5 часа, с цел да стигнете от Пекин до Шанхай, разстояние от 1300 километра. И естествено, липсва ми китайската кухня. Имаме разнообразни специалитети в разнообразни райони, като печена патица по Пекински, пикантно пиле Чунцин, кантонски пушек сум и телешка юфка Ланджоу – доста ги обичам.

Китай е страна , богата с обичаи . Но имате ли си обичана китайска традиция ?

Като антична цивилизация, датираща от над 5000 години, Китай има дълбока просвета, богати и разнородни обичаи. Някои от най-известните китайски обичаи са Пролетният фестивал или с други думи - китайската Лунна Нова година, Фестивалът на драконовите лодки и Есенният фестивал. Нашето посолство нормално провежда събития, с които означаваме тези обичаи.

Вече виждам една огромна софра , отрупана с обичайни китайския ястия . Нали по този начин ?

Снимка: bTV

Да, тъкмо по този начин. Това е обичайна вечеря при посрещането на Китайската Нова година. Независимо какъв брой надалеч са от вкъщи, всяко китайско семейство ще направи тази софра вкъщи. Тази традиция е доста значима за нас и желаеме да ви представим обичайните ястия. Това е моят сътрудник Ма Ци, тя ще опише повече за трапезата.

Виждам доста забавни знаци , окачени на вратата ви тук .

О, да. Те са доста значими по време на Китайската Нова година. Хората окачват тези знаци в червен цвят на вратите си. Това е признакът за благополучие – по този начин хората приветстват в дома си хармонията, просперитета и мира. А от двете страни на вратата слагаме тези две червени ленти, които символизират по-добро бъдеще за фамилиите. Това са знаци, които може да видите на всички места по време на Пролетния фестивал, даже и по улиците на Китай. 

Снимка: bTV

Планирате ли да отбележите по някакъв метод началото на Лунната нова година и в България ?

Да, ще проведем поредност от събития за Пролетния фестивал. На 1 февруари посолството провежда банкет за Китайската Нова година. На 2 и 3 февруари Китайският културен център в София ще бъде хазаин на Китайския новогодишен фолклорен фестивал, който ще включва културни прекарвания и дегустации на храна и е с вход свободен за всички. На 4 февруари за първи път ще организираме Пролетния фестивал Китай - България в НДК в София. Гала-концертът е и част от честванията за 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред нашите две страни.

Раждаемостта в страната се чака да падне до рекордно ниски равнища тази година

Как смятате , за тези 75 години дипломатически връзки сред България и Китай в кои сфери имаме прогрес и къде би трябвало да поработим още ?

Приятелство сред Китай и България е крепко. През последните години нашите две страни реализираха забележителни резултати в практическото съдействие в разнообразни области. България се трансформира в най-големия търговски сътрудник на Китай за селскостопански артикули в Централна и Източна Европа. През 2023 година размерът на търговията на селскостопански артикули сред Китай и България е достигнал 725 млн. щатски $, което е растеж от 85,9% на годишна база, а износът на селскостопански артикули от България за Китай възлиза на 637 млн. USD, което е нарастване от 125%. Все повече китайски консуматори избират артикули от българска роза, алено вино, кисело мляко. И двете страни интензивно ползват държавната стратегия за продан на стипендии и постоянно предизвикват и поддържат университетите и изследователските институции да реализират научен продан на високо равнище и съдействие по планове. Много водещи китайски компании се интересуват от вложения в България и към този момент са реализирани няколко първични капиталови съглашения. Все още имаме необятни вероятности за съдействие в туризма, електрическите транспортни средства, инфраструктурата и други области.

Виждате ли прилики сред двата народа китайския и българския ?

Да, има доста прилики. Хората и в двете страни са положителни, отзивчиви, работливи, патриотични. И двата народа съблюдават традициите, отдават огромно значение на фамилиите, имат позитивно отношение и интерес към културата на другите нации. Има и доста прилики в обичайните традиции на двете страни. Китайците да вземем за пример носят цветни плетени гривни на Празника на драконовите лодки, както българите носят мартеници на Баба Марта. Когато честваме Нова година, слагаме монета в една от пелмените, а този, който откри монетата, ще има шанс през идната година, сходно на българската коледна традиция и монетата в питката.

Вижте още във видеото.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР